Geschiedenis

 

Het begin: Zaalvoetbalvereniging Zuidland

Op 10 december 1977 werd Sporthal Drenkwaard officieel geopend door de toenmalige Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland, Mr. M. Vrolijk .
De avond werd ingevuld door sportieve demonstraties van de latere huurders van de sporthal. De in oprichting zijnde zaalvoetbalafdeling van V.V. Zuidland speelde die avond tegen de Feyenoord-veteranen, uitslag 1-7. Jasper Quak wist als enige de toenmalige doelman Eddy Pieters Graafland te verschalken.
Het seizoen daarop is de zaalvoetbalafdeling van V.V. Zuidland onder de naam Z.V.V. Zuidland aan de competitie gaan deelnemen. Met wisselend succes nam Z.V.V. Zuidland aan de competitie deel. Er waren intussen ± 45 zaalvoetballende leden. Toch ging het financieel niet goed met de afdeling. In juni 1986 werd het toenmalige zaalbestuur bij het algemeen bestuur ontboden. Deze deelde het verbouwereerde zaalbestuur mede dat hun vereniging met onmiddellijke ingang werd opgeheven.

Een nieuw begin: Zaalvoetbalvereniging Drenkwaard
Na deze desastreuze ontwikkeling stond er toch weer een groepje mensen klaar om hun 40 medeleden niet in de kou te laten staan. Er werd een voorlopig bestuur gevormd met Jakob Senneker als voorzitter, Jasper Quak als secretaris en Wout van Sintmaartensdijk als penningmeester.
In vele besprekingen werden de administratieve formaliteiten geregeld met de gemeente (zaalhuur), Kamer van Koophandel (inschrijving) en de K.N.V.B. (inschrijven, ƒ1000,- borg en indeling). De leden werd gevraagd een deel van hun contributie vooruit te betalen. Het bedrijfsleven werd benaderd; zonder de financiële ondersteuning van fa. J. van Noort, Menshop Bert den Ouden, Albers tweewielers en Radio Trijselaar was het nieuwe begin echt niet mogelijk geweest.
Reeds op 25 augustus 1986 werden de eerste wedstrijden gespeeld. Op 3 september 1986 werd de eerste Algemene ledenvergadering van Z.V.V. Drenkwaard gehouden. De competitie 1986-1987 werd gestart met 3 heren- en 1 dames competitie teams en 3 rekreatie teams. Het seizoen daarop werd reeds met 5 heren teams aan de competitie deelgenomen.
V.V. Zuidland zag deze positieve ontwikkeling en sloeg onmiddellijk toe. Het claimde alsnog de totale schuld van hun voormalige zaalvoetbalafdeling. De organisatie van een grote loterij, alsmede het inzamelen van oud papier zorgden er uiteindelijk voor dat de vordering kon worden voldaan.
Het damesteam was in deze jaren zeer succesvol, ze werden kampioen in het seizoen '89-'90 en promoveerden naar de 1e klasse. In deze klasse deden zij een aantal jaren mee voor het kampioenschap. Verder haalden zij in het seizoen '91-'92 de bekerfinale van de afdeling Rotterdam, waarin zij verloren van toenmalig landskampioen Zwart-Wit '28.

Van het oprichtingsbestuur stopte allereerst Wout van Sintmaartensdijk, later Jasper Quak en uiteindelijk Jakob Senneker. In een aantal etappes was een bestuur ontstaan onder leiding van Alain Severijns. Na het plotselinge en zeer tragisch overlijden van Alain Severijns leek het verenigingsbestuur stuurloos geworden. Door een aantal vervelende financiële gebeurtenissen liep het tekort razendsnel op tot een gigantisch bedrag.
In deze tijd was het ledental zo ver teruggelopen, dat er maar net 1 competitie herenteam en 1 competitie damesteam op de been gebracht kon worden. Daarnaast waren nog 4 teams op recreatief niveau aan het spelen.
Weer een nieuw begin
Op de algemene jaarvergadering van oktober 1992 werd onder leiding van Leo Kleywegt een nieuw bestuur gevormd, dat onmiddellijk via de weer toegetreden Jasper Quak met de K.N.V.B. en de gemeente Bernisse in bespreking moest, om voor de hoog opgelopen schulden een betalingsregeling te treffen.
Financieel werd orde op zaken gesteld door Heleen van Stroobant. Anita Quak zorgde ervoor dat alle beschikbare uren in de sporthal waren volgepland met wedstrijden. Anita, Heleen en Jasper zetten de verenigingslotto op en activeerden de leden en andere deelnemers om er een financieel succes van te maken. Het oude papier bracht weer geld op. Zuinigheid was troef.
Op sportief gebied werden er in deze periode ook sportieve successen behaald. De meest opvallende prestaties:
- Seizoen '92-'93: Promotie 1e team naar 1e klasse
- Seizoen '94-'95: 1e team in districtsbekerfinale, waarin helaas verloren werd.
- Seizoen '95-'96: 1e team in landelijke beker tegen landskampioen Bunga Melati (1-10)
- Seizoen '95-'96: Promotie 2e team naar Reserve 1e klasse

Jasper Quak nam op 3 oktober 1995 afscheid van het bestuur, dat gebeurde tijdens de jaarvergadering. Jasper werd toen tot, het eerste, erelid van de Z.V.V. Drenkwaard benoemd, vanwege zijn grote verdienste voor de vereniging. Inmiddels hadden Arie Pothof, Remco van Wijgerden en Marcel van Meggelen zitting genomen in het bestuur, dat tot 1997 onder leiding stond van voorzitter Leo Kleywegt. Deze 3 bestuursleden zitten anno 2010 nog steeds in het bestuur. Arie Pothof nam in 1997 de voorzittershamer over van Leo Kleywegt.

De stabiele periode
Na de rumoerige bestuurlijke periode, kwam ZVV Drenkwaard in rustiger vaarwater. Bestuurlijk liep alles soepel en sportief werd er regelmatig een succes behaald. Met een ledental dat elk jaar rond de 100 leden schommelt. In de competitie deden elk jaar 5 tot 7 teams mee. De recreatie tak groeide van 3 naar 5 teams. Leen Quak was vanaf 1994 tot zijn overlijden in 2008 iedere maandagavond het vertrouwde gezicht achter het scorebord in sporthal Drenkwaard. Tijdens het 20 jarig jubileum in 2006 werd Leen Quak gehuldigd, voor zijn verdienste bij ZVV Drenkwaard, met een gouden KNVB speld. Leo Kleywegt werd tijdens het jubileum benoemd tot erelid.

Seizoen '98-'99 is sportief gezien het beste geweest in de historie. Van de 7 competitieteams waren aan het begin van het seizoen wat verwachtingen geschept. Dat er aan het eind van het seizoen 3 kampioenen en 1 promovendus waren, had echter niemand verwacht. Drenkwaard 1, 4 en 7 eindigden als eerste in hun afdeling, Drenkwaard 3 werd vierde in zijn poule en mocht promoveren. Drenkwaard 1 kwam daarmee weer in de 1e klasse terecht.
In het seizoen 2001-2002 werd Drenkwaard 2 met overmacht kampioen in de 3e klasse. De basis van dat team vormt tot en met 2005/2006 Drenkwaard 1. In 2004-2005 wordt Drenkwaard 6 kampioen in de 5e klasse.

In september 2006 neemt Drenkwaard 2, onder leiding van Leo Bolier, de plek van Drenkwaard 1 in. Dit team speelt tot en met 2009/2010 in de 1e klasse. In 2010 en 2011 degradeert Drenkwaard 1 in 2 jaar van de 1e naar de 3e klasse. De matige resultaten worden echter overschaduwd door het overlijden van keeper Arno Bolier op 11 november 2010.

Het 3e recratieteam dat sinds de oprichting actief is, krijgt in 2009 een echte afscheidswedstrijd aangeboden door het bestuur. Dit team heeft dan vanaf de oprichting 23 jaar recratief gevoetbald bij ZVV Drenkwaard.

 

Het jeugdige Drenkwaard 6, met speler/coaches Kevin van Dam en Robert Heemskerk, wordt in seizoen 2009-2010 kampioen in de 4e klasse. In het seizoen 2010-2011 speelt dit team als Drenkwaard 2 in de 3e klasse en wordt in het bekertoernooi de kwartfinale gehaald, waarin WIA 4 (van o.a. Hugo Borst) te sterk is na strafschoppen. Met ingang van seizoen 2011-2012 zal dit team als Drenkwaard 1 verder gaan

 

Op zaterdag 14 mei 2011 werd het 25 jarig jubileum gevierd in sporthal Drenkwaard. Hieronder het toenmalige bestuur: vlnr Ben Dijkstra, Vincent de Beer, Arie Pothof (voorzitter), Marcel van Meggelen (secretaris), Klaas Landman (Penningmeester) en Remco van Wijgerden.

 

Dit seizoen hopen wij weer op sportieve successen. Daarnaast blijft plezier in het zaalvoetbalspelletje en sportiviteit bij ZVV Drenkwaard altijd bovenaan staan.